פגמים בצוואה
במסמך הצוואה מפורטות בקשותיו של האדם באשר לאופן שבו ינוהלו ענייניו ויחולק רכושו, לאחר מותו. כאשר קיימת צוואה, ההוראות הכתובות בה קודמות לכתוב בדין הירושה.
ההמלצה היא שעריכת צוואה תיעשה כאשר עלולות להתגלות מחלוקות באשר לירושה העתידית, משמע הכספים והרכוש, לכן בדרך הכלל האנשים העורכים צוואה יהיו אלו שלא מעוניינים שהיא תחולק על פי דין בלבד. כאשר קיימים פגמים בצוואה מכל סוג שהוא, הם יכולים להוות עילה לביטול ההוראות הכתובות בה, אך לעיתים היא כן תקבל תוקף על אף הימצאותם בה.
פגמים בצוואה – הגדרה
הפגמים עלולים להתרחש הן בשלב שבו הצוואה נכתבת ונחתמת – והן הרבה לפני כן, כאשר מלכתחילה הם הופכים את מסמך הצוואה לפסול, גם אם הוא תקין לכאורה מבחינה טכנית. כאשר מתגלים ליקויים בצוואה מכל סוג שהוא הם בהחלט עלולים להביא לפסילתה, כיוון שהתוקף שלה נפגע ויש צורך לתקף אותה מחדש, כאשר הדבר ניתן.
עם זאת, לא בכל מקרה של הימצאות פגמים תתרחש פסילת צוואה אוטומטית והדבר דורש התדיינות של בית המשפט, שעשוי להורות על תיקון הפגמים. ישנם שני סוגים של פגמים העלולים להימצא בצוואה והם נקראים פגמים צורניים או מהותיים, כאשר ההבדל מתייחס ליכולת לתקן את הצוואה ולהשתמש בה כצו. במקרה והצוואה מאבדת את תוקפה, נכנס לתוקף צו הירושה וחלוקת הרכוש תתבצע על פיו.
מהם פגמים צורניים?
הימצאותם של פגמים צורניים בצוואה עלולה לערער את התקינות שלה, אך ייתכן כי הם "ניתנים לריפוי" ואז היא תקבל תוקף מחודש. מדובר בליקויים שונים במסמך, למשל חוסר בציון התאריך שבו נחתמה הצוואה או חתימות שאינן שלמות או חסרות.
במקרה שכזה, ייתכן בהחלט שבית המשפט יורה על החלת ההוראות בצוואה וזאת כי הוכח שדעתו ורצונו האמיתי של הנפטר אכן מיוצג בצוואה הקיימת על אף הפגמים שבה. כאשר ברצונו של אחד מהיורשים להוכיח שהצוואה בכל זאת כשרה על אף הפגמים הקיימים בה, נטל ההוכחה הוא עליו ומכאן שהוא זה שצריך למצוא ראיות לכשרותה של הצוואה.
מהם פגמים מהותיים?
ישנם פגמים אשר מהווים סיבות לפסילת צוואה ושאינם ברי תיקון והם נקראים פגמים מהותיים. ההבדל, לעומת הפגמים הצורניים, שכאן מדובר על חשש כי הצוואה אינה משקפת את רצון הנפטר האמיתי וכי קיימים בה ליקויים חמורים במיוחד.
אלו יכולות להיות מגוון של סיבות שיכולות להוביל לפסילה, לדוגמה:
- כתיבת צוואה תחת איום, כמו גם כתיבה על ידי פסול דין או קטין.
- כתיבת צוואה בעת שאחד מן היורשים הכתובים בה, היה עד לכתיבתה.
- צוואה שנכתבה כאשר המצווה כלל אינו מודע להיקף נכסיו, או לזהותם של יורשיו.
- צוואה שנכתבה כאשר המצווה שרוי בלחץ נפשי, מצב נפשי מעורער או מצב רפואי שמייצר הזיות וגורם לו לא להבין לעומק את משמעות העניין עצמו.
- גורמים אלו ואחרים, אינם ניתנים לריפוי או לתיקון ולא ניתן להוסיף כל חתימה שהיא שתשנה את המצב, מכאן שכאשר צוואה נפסלת – המשמעות היא שצו הירושה החוקי יתפוס את מקומה.
מה עושים במקרה שמגלים פגם בצוואה?
הסיטואציה שבה צוואה נפתחת והוראותיה אינן משביעות רצון עבור מי מן היורשים החוקיים, או מהאנשים שחשבו שיקבלו נתח מהעיזבון אך הופתעו לגלות שאינם רשומים בצוואה ולמעשה נושלו ממנה על ידי הנפטר, עלולה להוביל לעוגמת נפש ולכך שאותם אנשים יבקשו למצוא סיבות לערעור על הצוואה ועל חוקיותה.
בכדי לבצע בפועל את הערעור, יש להגיש בקשה להתנגדות לצוואה ולמציאת פגמים אפשריים ומהותיים בה, כאשר המטרה היא להורות על קיום צו ירושה במקום הצוואה הכתובה. פעמים רבות קיימת תהייה באשר להיותו של פגם מסוים מהותי או לא מהותי, כאשר ההבדל הקטן הזה עשוי להיות הגורם לפסילתה של צוואה, או לחילופין להכשרתה של צוואה שנמצאו בה בתחילה פגמים.
מתי יש להגיש את ההתנגדות לצוואה?
לממד הזמן יש חשיבות גבוהה במקרה של רצון לבצע פסילת צוואה נוטריונית או כל סוג אחר של צוואה, לכן על המתנגדים להוראות הצוואה למהר ולהגיש בקשה למציאת פגמים שיכולים להוכיח את אי חוקיותה של הצוואה הקיימת, בתוך 14 ימים מהמועד שבו פורסמה בקשה לצו קיום צוואה. חשוב להיעזר בעורך דין מומחה בכדי לעגן את הטענות ביסודות מן החוק ולהגיש את הבקשה באופן הפורמלי התקין.
יכול לעניין אותכם: רישום צוואה.