התנגדות וביטול צוואה הדדית – מה חשוב לדעת וכיצד לפעול?
שאלה עקרונית שחוזרת שוב ושוב היא האם ניתן להגיש התנגדות לצוואה הדדית וכן האם ניתן לבטל צוואה הדדית, ובאילו נסיבות. כמובן כי ייעוץ משפטי על ידי עורך דין לצוואות מחויב במקרה כזה.
ראשית, נציין כי צוואה הדדית, לרבות נעשית בין בני זוג, כאשר כל אחד מצווה את כלל הרכוש לבין הזוג האחר, וכי לאחר פטירת שני בני הזוג, קובעים הצדדים איך יחולק רכושם, האם לילדיהם, האם בחלקים שווים או לא, במקרה לדוגמא שכבר ילד אחד קיבל מבני הזוג בעודם בחיים סכום כסף או רכוש משמעותי.
ככלל כל עילות התנגדות לצוואה, כגון אי כשירות המצווה, השפעה בלתי הוגנת, מעורבות עד בעריכת הצוואה, הטעיה, טעות, מרמה, זיוף, קיימות גם בהקשר של צוואה הדדית.
אך חשוב לדעת כי קיימות עילות אחרות וזאת במקרה של ביטול הצוואה או עריכת צוואה חדשה על ידי מי מבני הזוג, לפני או לאחר פטירת בן הזוג שני, וזאת שלא בהתאם להוראות חוק הירושה בנוגע לביטול או שינוי צוואה הדדית, והיות ואחרת נפגעת ההסתמכות של בני הזוג אחד על השני, במסגרת עריכת הצוואה ההדדית.
כך לדוגמא, חוק הירושה קובע כי כאשר שני בני הזוג בחיים, התנאי לביטול צוואה הדדית הינה באמצעות הודעה בכתב לבין הזוג האחר. בהעדר הודעה בכתב או כאשר בן הזוג השני חסר כשירות, לא ניתן לבטל צוואה הדדית ולערוך צוואה אחרת במקומה, וניתן להגיש התנגדות לצוואה באמצעות עורך דין צוואות המתמחה בתחום הירושה.
חשוב לדעת, כי לאחרונה קבע בית המשפט העליון כי דרך נוספת לביטול הלכה מעשה של הוראות צוואה הדדית היא הסתלקות של בן הזוג שנותר מהחיים מהצוואה הדדית, כאשר בכך בן הזוג כבר אינו מוגדר כיורש, והוראות הצוואה הדדית מבוטלות, והיורשים הם על פי חוק הירושה, לדוגמא, במקרה של ילדים משותפים, בחלקים שווים בין הילדים, וזאת מעין עילה נוספת להתנגדות צוואה. ולכן, כך נקבע, מומלץ לצדדים לקבוע הוראות מדויקות במסגרת הצוואה הדדית, במקרה של הסתלקות, כאשר ייעוץ משפטי של עורך דין צוואות, ינחה אותם ליישם הוראות של "יורש במקום יורש" בהתאם לחוק הירושה, בנוסף להוראות "יורש אחר יורש", ובכך להבטיח כי הוראות הצוואה הדדית, יתקיימו גם לאחר פטירת אחד מבני הזוג.
נקודה חשובה נוספת במסגרת ייעוץ משפטי של עורך דין צוואות טרם במהלך עריכת צוואה הדדית, כי על בני הזוג לדעת ולהבין כי בן הזוג שנותר בחיים, לאחר פטירת בן הזוג הראשון ,יכול לעשות ברכוש ככל העולה על רוחו, ולנהוג ברכוש כמנהג בעלים, ולדוגמא, למכור את דירת המגורים, להעביר במתנה את הרכוש עוד בחייו לאחד מהילדים או לאדם אחר. כאשר ייעוץ משפטי של עורך דין צוואות, ינחה את בני הזוג ליישם הוראות הדדיות, אשר לדוגמא, מגבילות מכירת בית מגורים או מגבילות העברה לאחד מהילדים לאחר פטירת אחד מבני הזוג, ובכך להבטיח כי הוראות הצוואה הדדית, יתקיימו גם לאחר פטירת אחד מבני הזוג.
לסיכום, הליך התנגדות לצוואה, סוגי צוואות, והוראות מתאימות בצוואה רגילה או צוואה הדדית, ובכלל הליכים בתחום הירושה ודיני המשפחה, בבית המשפט לעניני משפחה או בית הדין הרבני הינו הליך משפטי מורכב, ולכן רק עורך דין צוואות המתמחה בתחום זה, יוכל להעניק את הייעוץ המשפטי הנכון.