מזונות זמניים
הליכי גירושין עלולים להימשך זמן רב, במיוחד כאשר בני הזוג נפרדים והמחלוקות ביניהם מרובות. ההסכמות באשר לחלוקת זמני המשמורת, הסכם המזונות וחלוקת הרכוש, יכולים להביא למצב שבו בפועל הורה מסוים כבר מגדל את הילדים לבדו ונושא בנטל הכלכלי הגדול בכוחות עצמו, בעוד השני מתגורר מחוץ לבית המשותף ומכלכל את עצמו בלבד, זאת במצב בו הגירושין עוד לא נחתמו.
הגשת בקשה למתן מזונות זמניים הינה זכות הניתנת לנשים אשר הגישו תביעת מזונות, כשהמטרה היא לאפשר להן לקבל סיוע כלכלי עד שיסתיים וייחתם הסכם המזונות הסופי.
מהם מזונות זמניים?
הסכם של מזונות זמניים שונה מהסכם המזונות הסופי, בכך שלעומתו לא מחושב הסכום לתשלום באחוזים מהשכר או כחלוקה מסוימת של הנטל המוגדרת בצורה מסוימת בחוק – אלא בית המשפט מחליט על סכום הולם שאותו הוא מעריך כמתאים, לפי שיקולים שונים.
המטרה היא לאפשר לאישה, אשר הגישה תביעת מזונות שעדיין לא התבררה, לקיים מחייה בסיסית ומכבדת עבורה ועבור ילדיה המשותפים עם בן זוגה שנפרדה ממנו, כאשר לעיתים נשאלת השאלה מה כוללים מזונות זמניים וחשוב לציין שמותרות, כמו גם חוגים או עניינים נוספים מהם נהנו הילדים ואינם נדרשים למחייתם הקיומית, לא ייחשבו כחלק מהסכום שייקבע.
ייתכן בהחלט כי בסיום בירור תביעת המזונות, ייקבע גובה תשלום נמוך או גבוה ממה שנקבע כמזונות זמניים, לכן חשוב להדגיש כי תוקף מזונות זמניים הינו קצר יחסית והוא פג כאשר הסכם הגירושין נחתם.
כיצד קובע בית המשפט את סכומי המזונות הזמניים?
במקרי גירושין מסוימים, הדיונים בבית המשפט הנוגעים להליכי הגירושין, מתעכבים בשל סכסוך ממושך וחוסר הסכמה בין בני הזוג – אך פעמים רבות העומס בבתי הדין הרבניים וכן בבתי המשפט, הוא לבדו זה שמעכב את התקדמות התהליך.
אישה המעוניינת לקבל סיוע כלכלי במהלך התקופה הזו, העלולה להימשך אפילו שנה שלמה, צריכה ללמוד איך מגישים מזונות זמניים ולצרף את האסמכתאות הנדרשות וכן תצהיר, בכדי להגיש בקשה למזונות זמניים.
לעומת הפסיקה באשר למזונות הקבועים והסופיים, כאן מדובר בפסיקה מהירה יותר ובית הדין הרבני נוטה שלא לעכב את החלטתו באשר לסכום המזונות הזמניים, אלא קובע את שיעור המזונות הזמניים לפי ממוצע בין 1250 עד 1400 שקלים חודשיים, שמתווספים ל- 50% מן העלויות הנדרשות שאינן בסיסיות – כלומר טיפולים מיוחדים או הוצאות חינוך וקייטנות, כאשר במקרים מסוימים מתקיימת תוספת בגין ההוצאות על מקום המגורים.
איך מגישים מזונות זמניים?
הגשת התביעה צריכה להיעשות במקביל להגשת תביעת מזונות רגילה, במסמכים נפרדים ובצירוף פירוט טענותיה של האישה בתצהיר מיוחד ואסמכתאות, באופן דומה לבקשה אשר הוגשה עבור המזונות הרגילים, אך אין צורך לשלם אגרה תמורתה.
כאמור, הרעיון הוא לאפשר כיסוי מלא של עלות המחייה עבור הילדים הזכאים לכך, גם בתקופה המאתגרת שחולפת עד לחתימת הסכם הגירושין. הבקשה המוגשת עבור דמי המזונות הזמניים, מצורפת לתיק הגירושין אך היא אינה מחליפה את הבקשה למזונות הקבועים בשום אופן.
קביעת מזונות זמניים בבית הדין הרבני איננה נידונה באותו האופן שבו פוסקים בעניין דמי מזונות קבועים, כיוון שהרעיון הוא להעניק סעד מהיר ככל הניתן לאישה לתקופה הקשה ולמנוע ממנה שקיעה כלכלית, בשל העיכוב במתן ההחלטה הסופית. בית הדין לרוב לא "ירד לעובי הקורה" בנוגע לסכום שהאישה תקבל בעבור הילדים, אלא בדרך כלל יפסוק סכום שיכסה את העלויות הנדרשות.
כיצד ניתן להפחית מזונות זמניים?
כמו כל נושא אחר הנוגע לתהליכי הפרידה, ייתכן שהסכום שנפסק כדמי מזונות זמניים יהווה מחלוקת בין בני הזוג, לכן מי מהם שאינו מסכים לגובה הסכום יכול לפעול לביצוע הפחתת מזונות זמניים שנקבעו. בכדי לבצע זאת בפועל, יש לפנות לבית המשפט לערעור ולהביא את הטיעונים. מקרים כאלה יכולים להיות מאושרים, למשל, כאשר נראה כי האישה מקבלת מזונות בסכום מסוים אך בפועל מרוויחה שכר שהוא משמעותית גבוה מזה של הגבר.
האם בכל מקרה בית המשפט נענה לבקשת מזונות זמניים?
לא כל בקשה של אישה לקבלת מזונות זמניים תיעתר, זאת כיוון שקיימות משפחות רבות שבהן השכר של האישה זהה ואף גבוה מזה של הגבר, או ששניהם נוטלים בפועל חלק שווה בנטל הגידול ומכאן שמבחינת בית הדין – האישה איננה זקוקה לסעד הזמני הזה, בכדי לכלכל את הילדים עד למתן פסיקה בעניין המזונות הקבועים.