לייעוץ ראשוני התקשרו: 077-9965791

השאירו את הפרטים ונחזור אליכם:

    כל מה שצריך לדעת על התנגדות לצוואה

    רכושו של אדם שהלך לעולמו, עובר ליורשיו, כאשר היורשים נקבעים לפי חוק הירושה, וכמובן הם משתנים לפי הסטטוס האישי של כל אדם, לדוגמא האם היה למנוח בן או בת זוג, האם היו למנוח ילדים, כאשר אדם ערך בחייו צוואה, יש לפעול על פי הוראות הצוואה, אשר קובעת למעשה מי הם היורשים של המנוח הזוכים בכל עזבונו, ויורשים במקרה זה נקראים 'נהנים'.

    ומומלץ לפנות מייד לעורך דין צוואות המתמחה בתחום הירושה והמשפחה על מנת להבין ולדעת מי הם היורשים על פי דין או על פי הצוואה.

    בשלב השני, יש לפנות לרשם לעניני ירושה בבקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, במקרה שקיימת צוואה, על מנת שיינתן צו שיפוטי מתאים המורה מי הם היורשים או יתן תוקף לצוואת המנוח. ללא הגשת בקשה לצו ירושה או בקשה לצו קיום צוואה זה לא יוכלו לפנות היורשים לבנק לקבלת כספים המגיעים להם בתור יורשים ולא יוכלו לפנות למרשם המקרקעין להעברת בעלות בדירת המנו, היות ורק הרשם לעניני ירושה מצהיר על זכויות היורשים, בירושה על פי החוק במתן צו ירושה, ובירושה על פי צוואה, על ידי צו קיום צוואה.

    אין חובה להגיש את הבקשה לצו ירושה או הבקשה לצו קיום צוואה באמצעות עורך דין צוואת, ואולם כמובן שמומלץ לקבל ייעוץ משפטי טרם הגשת הבקשה, בין אם במטרה למנוע טעויות בהגשת הבקשה, ובעיקר, כדי לקבל ייעוץ משפטי בנוגע לאפשרות כי תוגש התנגדות לצוואה.

    לכל אדם המוגדר בחוק הירושה כאדם 'המעונין בדבר' רשאי להגיש התנגדות לבקשה המוגשת לרשם לעניני ירושה.

    לדוגמא, במידה ואחד מהיורשים מחזיק בידיו צוואה, ונודע לאותו יורש כי הוגשה על ידי יורש אחר בקשה לצו ירושה, רשאי היורש המחזיק בצוואה להגיש התנגדות ולהגיש את הצוואה שבידיו, בנוסף להגשת בקשה לצו קיום הצוואה שבידיו.

    בנוסף, כאשר אחד מהיורשים מגיש בקשה לצו קיום לצוואה שבידיו, רשאי יורש אחר, להגיש התנגדות לצוואה, וזאת במקרה שיש בידיו צוואה אחרת מאוחרת או שמבקש לטעון כי ישנה עילה לפסול את הצוואה שהוגשה.

    ישנן עילות רבות ומורכבות לצורך הגשת התנגדות לצוואה, והחשיבות לכן של ייעוץ משפטי מקדים עם עורך דין צוואות חשוב ביותר.

    לדוגמא, ישנתם תנאים הקבועים בחוק הירושה לעריכת הצוואה, לגבי סוג הצוואה, בכתב יד או צוואה בעדים או בפני רשות או נוטריון ועוד. אי עמידה בתנאים הקבועים בחוק הירושה יכולה להביא לביטולה של הצוואה אם מוגשת התנגדות לצוואה.

    בנוסף, ישנן עילות נוספות היכולות להביא לביטולה של צוואה לאחר הגשת התנגדות לצוואה, כגון צוואה שנעשתה תוך איום או השפעה בלתי הוגנת או תחבולה או מתוך טעות, זיוף חתימת המנוח, וכן צוואה שנעשתה כאשר המצווה היה בלתי כשיר לערוך צוואה בשל מחלה או העדר כשרות קוגניטיבית אחרת.

    עילה נוספת לביטול צוואה היא מעורבות של היורש בעריכת הצוואה, לדוגמא אם היה עד או נוכח בעת עריכתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה.

    בנוסף, טענה שעולה פעמים רבות היא כי בידי היורש צוואה שנערכה מאוחר יותר, ולכן צוואה זו היא התקפה ולא הקודמת לה.

    אם הוגשה התנגדות לצוואה או כל התנגדות אחרת, הרשם לעניני ירושה מעביר את התיק לבית המשפט לעניני משפחה, ומדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין, ובית המשפט דן בטענות הצדדים, שומע את כל העדים, והיורשים השונים, ממנה מומחים לצורך הגשת חוות דעת מתאימה, לדוגמא בתחום הרפואה, ועליו להכריע בפסק דין, בסופו של ההליך, האם מדובר בצוואה תקפה ויש לתת צו קיום צוואה או לבטלה ולתת תוקף לצוואה אחרת או בכלל לתת צו ירושה על פי חוק הירושה.

    לסיכום, הליך התנגדות לצוואה, ובכלל הליכים בתחום הירושה ודיני המשפחה, בבית המשפט לעניני משפחה או בית הדין הרבני הינו הליך משפטי מורכב, ולכן רק עורך דין צוואות המתמחה בתחום זה, יוכל להעניק את הייעוץ המשפטי הנכון.

    קידום עורכי דין קידום עורכי דין
    דילוג לתוכן