ייפוי כוח – מהו וכיצד הוא יכול לעזור לכם בתהליך משפטי?
במהלך חיינו, מזדמנים מצבים ואירועים בלתי צפויים אשר אינם תמיד תחת שליטתנו ולכן עלינו לעשות ככל שביכולתנו להערך מראש למצבים אלה בצורה הטובה והחכמה ביותר. אחת מן הפעולות החשובות ביותר שאנו יכולים לעשות הוא חתימה על ייפוי כוח והפיכתו של אדם אחר לבא כוחנו ונציגנו. אך מהו? מהו תפקידו ומהם סוגיו השונים? על כך ועוד במאמר הבא.
מהו ייפוי כוח?
זהו מצב בו אדם מעניק את הסמכות לאדם אחר בו הוא בחר לפעול בשמו, לקבל החלטות עבורו ולטובתו ולבצע פעולות שונות הקשורות אליו. התנאי העיקרי לאמיתותו הוא הוכחת החתימה של מייפה הכוח בנוכחות עורך דין או נוטריון.
סוגיו השונים של ייפוי כוח
- ייפוי כוח כללי – מאפשר למיופה הכוח לקבל החלטות ולבצע פעולות בשם מייפה הכוח בכל נושא ללא הגבלה בכפוף להסכמותיו בעת החתימה על המסמך. מאפשר ביצוע פעולות כגון: לקיחת הלוואות, מכירה, קנייה, פתיחת חשבון בנק ועוד.
- ייפוי כוח מיוחד – ניתן עבור תחום אחד מסוים המוגדר מראש בעת החתימה על המסמך. לדוגמה: רכישת נכס, לקיחת משכנתא לתהליך של ייעוץ משכנתא על ידי מומחה.
- ייפוי כוח מתמשך – מאפשר לכל אדם מעל לגיל שמונה עשרה למנות עבורו נציג שיהיה בא כוחו בכל הקשור לנושאים פיננסיים, בריאותיים, משפטיים ועוד, אם מכל סיבה שהיא יאבד את כשירותו הפיזית או הקוגניטיבית לקבל החלטות בעצמו.
במסגרת המסמך, יכול מייפה הכוח לציין מהן ההנחיות לפעולה בהן הוא מעוניין ומהן ההחלטות אותן ירצה שיקבל מיופה הכוח, ומנגד הוא יכול להעניק לו את החופש המלא לקבל החלטות עבורו תוך אמונה שלמה כי הוא יעשה את הטוב ביותר עבורו.
באפשרותו להחליט כי הוא ממנה מספר נציגים מטעמו ואף להחליט על מיופה כוח נוסף אשר יחליף את זה הראשי במידה וזה לא יוכל לפעול כראוי מסיבה זו או אחרת. חתימה על הטופס מותנית בהסכמתו המלאה של מייפה הכוח לשמש ככזה ותחתם בנוכחות עורך דין אשר הוסמך ומתמחה בנושא זה.
מהו ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לאפוטרופסות?
במהלך עריכת ייפוי כוח מתמשך, מייפה הכוח הוא זה שמקבל את ההחלטה בנוגע לזהות בא כוחו ותחומי החלטותיו ומעשיו. מינוי אפוטרופוס ניתן על ידי בית המשפט לאחר הגשת בקשה על ידי בן משפחה או קרוב של האדם, כאשר האדם לו ממונה האפוטרופוס נמצא במצב בו אינו כשיר עוד לקבל החלטות עבור עצמו.
במצב כזה, אין באפשרותו להחליט או להשפיע מיהו הנציג שבו הוא חפץ בו ומהן ההנחיות לקבלת ההחלטות עבורו. למרות שייפוי כוח מתמשך מעניק את ההרשאה לפעולה למורשה, יש בכוחו של מייפה הכוח לקבוע לגבי עתידו על ידי פירוט סמכויות, החלטות, פעולות ועוד במעמד החתימה על המסמך.
מינוי אפוטרופוס שולל מן האדם את זכותו לקבל החלטות עבורו ולפעול בעניינים הקשורים אליו. אפוטרופסות הינה צעד קיצוני והכרחי כאשר לא מונה נציג בטרם עת והאדם אינו כשיר עוד לקבל החלטות. על כן, יעשה האדם נכון אם יבחר מראש בנציג המתאים והנכון עבורו ויחתום עימו על ייפוי כוח מתמשך, וכך יידע כי גם במצבים קשים, הוא יטופל בצורה בה הוא בחר ובנאמנות.