הסכם מזונות
במסגרת הסכם מזונות נקבע גובה התשלום החודשי, אשר ההורה שאיננו בעל המשמורת המלאה משלם להורה השני, בכדי לספק את צרכי המחייה של ילדיהם המשותפים שהם עדיין קטינים. מדובר באחד הנושאים הנפיצים ביותר בהליך הפרידה של בני זוג, במיוחד כאשר קיימת אי הסכמה משמעותית בין ההורים באשר לגובה דמי המזונות שישולמו.
במסגרת החתימה על הסכם גירושין מזונות צריכים להוות את החלק המשמעותי ביותר, הנוגע לילדים וקובע כיצד הם יפוצו בעקבות פרידת הוריהם ובאיזה אופן, בהיבט הכלכלי, חייהם יוכלו להתקיים באותה הרמה כפי שהיו טרם הפרידה. כאשר הסכם מזונות נחתם בשלב מוקדם, הוא יכול לחסוך לא מעט עלויות ולייעל מאוד את ניהול המשך הפרוצדורות עד לסיום הליך הגירושין.
מה חשוב לכלול בהסכם מזונות?
ההסכם צריך להגדיר באופן שאינו משתמע לשתי פנים, את גובהם של דמי המזונות הבסיסיים וכן את הניהול של תשלומי המזונות בהווה ובעתיד. על אף השוני בין הסכמי המזונות השונים שנחתמים בישראל, הנובעים מההבדלים הטבעיים הקיימים בין הזוגות שנפרדים, ניתן להגיד כי קיימים כמה נושאים שחייבים להיכלל בכל מקרה:
גובה התשלום החודשי: קביעה באשר לסכום המינימלי, שישולם באופן חודשי בעבור הילדים הקטינים – או מי מהם שעבר את גיל 18 ומשרת בצה"ל, עושה שירות לאומי או שנת שירות. סכום זה נוגע לצרכיו הבסיסיים הדרושים למחייתו של הילד ואינו כולל הוצאות מיוחדות, שעשויות אף הן להתחלק שווה בשווה או אחרת, בין ההורים.
מתי יועבר התשלום והדרך שבה הוא יועבר: קביעת תאריך מסוים בכל חודש שבו ישולמו דמי מזונות וכן בחירת אופן התשלום – העברה בנקאית או צ'ק.
קביעת תנאים לשינוי בגובה המזונות: כאן מדובר בקביעה שהיא מניעתית, כלומר שנועדה למנוע מצב בעייתי שעלול להתרחש בעתיד. הרעיון הוא לקבוע אפשרות של שינוי הסכם מזונות, אם וכאשר יחולו שינויים משמעותיים בחיי מי מההורים. בסעיף זה יוגדר בדיוק מה נחשב לשינוי משמעותי, למשל פיטורין מעבודה רבת שנים, מצב בריאותי ועוד.
ההליך שבו ניתן יהיה ליישב סכסוכים, במידת הצורך: גם כאן מדובר בקביעה מניעתית, שנועדה להקל על אי הסכמות שעלולות להתרחש בהמשך הדרך בין ההורים, על אף שיחיו בנפרד. המטרה היא, בסופו של דבר, לאפשר חיים תקינים ונוחים ככל שניתן עבור הילדים.
סוגי הסכמים
מלבד הליכי גירושין בין בני זוג שהיו נשואים כדת משה וישראל, עשויים להתנהל במדינה עוד מגוון הליכי פרידות והסכמי מזונות, המסדירים את טובתם הכלכלית של ילדים אשר הוריהם נפרדו ואחד מהם, או שניהם, אינם יהודים או ששניהם יהודים אך כלל לא היו נשואים. מסיבה זו קיימים כמה וכמה סוגים של הסכמי מזונות ואלו חלק מהם:
- מזונות ילדים: קיימת הבחנה בין ילדים להורים יהודים, לעומת מזונות עבור ילדים שאינם יהודים משני הצדדים, כאשר ההבדל נוגע לחלקו של כל הורה בנשיאת הנטל הכלכלי, בפרט חלקו של האב לעומת האם. מזונות בין בני זוג שאינם נשואים: במסגרת הסכם מזונות לזוג לא נשוי ייתכן שיחול דין ידועים בציבור על בני הזוג, אשר בפועל אינו שונה במהותו מזה של זוג נשוי.
- מזונות במשמורת משותפת: בחתימה על הסכם הורות משותפת מזונות הילדים ישולמו באופן שווה בין ההורים, זאת כיוון שאיש מהם, למעשה, אינו נמצא במשמורת מלאה.
מה עושים במקרה של אי הסכמה?
על אף שבמרבית המקרים ההורים מעוניינים להיפרד תוך ניהול תהליך "נקי" אשר רואה את טובת הילדים כראשונה במעלה – אין ספק כי בפועל הדבר קשה לביצוע. רבים הם הזוגות אשר נקלעים, למרבה הצער, להליך ארוך ומתיש אשר פוגע בהם וכמובן גם בילדיהם.
עם זאת חשוב לזכור, כי גם כאשר הסכם המזונות נחתם ומוסכם על ידי שני ההורים, עדיין עלולות להיווצר מחלוקות בהמשך הדרך. כאשר מדובר בשינויים אשר, מבחינת אחד מן ההורים, מחייבים פתיחת הסכם מזונות וביצוע שינויים בגובה התשלום – בהנחה והנושא לא הוסדר מראש – חשוב לנהל את ההידברות המחודשת בדרך שתוביל לעמק השווה במינימום של פגיעה בילדים.
טיפול באמצעות הליך בוררות או גישור, לפי המודל שנקבע בהסכם המזונות, יכול לסייע בניהול מרוסן ושקול של ניסוח הסכם מזונות חדש. כאשר נקבע ונחתם הסכם מזונות באופן הזה וללא הגעה לבית המשפט, הדרך לעמק השווה הופכת לקצרה יותר בדרך כלל ואף מונעת עוגמת נפש רבה.