צוואה הדדית
חיינו אינם רק שלנו.
אנו חולקים אותם עם אלו שבחרנו לקשור את גורלנו בגורלם. לאורך השנים, אנו מקימים יחד משפחה וצוברים את הנכסים והעתודות שמעניקים ביטחון והמשכיות. אנו רוצים להבטיח שגם אחרי שנעזוב את העולם הזה, נותיר אחרינו מורשת ונאפשר ליקרים לנו להתחיל את החיים על בסיס יציב. חוק הירושה מגדיר באופן ברור את יורשיו של אדם במקרה שלא הותיר צוואה אחריו. עם זאת, כדי להבטיח שרצונכם המשותף יקבל תוקף ויתממש במלואו, מומלץ ורצוי לערוך צוואה הדדית בסיוע עורך דין המתמחה בצוואות וירושות. משרד עורכי הדין ערן דוידוב ושות' מזמין אותך לתכנן את עתידכם המשותף ולהעניק למשפחתכם את הכלים להגשמת כל שאיפותיהם וחלומותיהם.
מהי צוואה הדדית?
להבדיל מצוואה רגילה העוסקת בעיזבונו של אדם אחד, צוואה הדדית מגדירה את אופן חלוקת העיזבון של שני בני הזוג כרכוש משותף. בצוואה מצוינות כל ההסכמות וההבנות אליהן הגיעו יחד בני הזוג בכל הקשור לחלוקת העיזבון ולמימוש כל מצוותם ליורשיהם לאחר פטירתם מן העולם.
על פניו, מדובר בצוואה סטנדרטית לחלוטין. המסמך נערך בנוכחות עדים או רשות ומפרט את כל רצונות המצווים. ההבדל העיקרי הוא שעל הצוואה חתום יותר ממצווה אחד.
צוואה הדדית ניתן לערוך כבני זוג נשואים, אך באותה המידה ניתן לערוך אותה גם כידועים בציבור. משמעות הדבר היא שגם זוגות מעורבים, חד מיניים או כאלו שבחרו לחיות חיים משותפים מבלי להינשא, יוכלו ליהנות מהשירות החשוב הזה.
הרכב הצוואה ההדדית
ברוב המקרים, הצוואה ההדדית תחולק לשני חלקים.
בחלק הראשון, ימנו כל אחד מבני הזוג את משנהו כיורשיהם הראשוניים. על אף שלא מדובר בתנאי חובה, אלו לרוב פני הדברים בעת עריכת הצוואה.
בחלקה השני, יוגדר אופן חלוקת העיזבון ליורשים נוספים – ילדיהם, אחיהם וכל אדם אחר אשר הוסכם ביניהם למנות בין יורשיהם.
כך למשל, יוכלו בני הזוג להגדיר כי כל עיזבונם יועבר אל בן/ת הזוג ולאחר פטירת זה האחרון, יחולק ביו יורשיהם על פי כל יחס שיבחרו ותחת אי אילו תנאים שימצאו לנכון. בני הזוג יכולים לקבוע כי נכסים הנדל"ן, למשל, ישמשו למגורים בלבד, או שכספים שמועברים ליורש קטין ישמשו כמלגת לימודים. ככל שקיים עסק משפחתי, ניתן להגדיר בצוואה ההדדית מי ייקח בעלות על העסק ומי ייהנו מרווחיהם.
בני זוג יכולים לערוך צוואה הדדית במסגרתה הם קובעים, כי בפטירת הראשון מהם יעבור כל עיזבונו של בן הזוג שנפטר לטובת בן הזוג הנותר בחיים. ובהמשך, בפטירתו של השני יועבר כל עיזבונם לטובת ילדיהם המשותפים.
כיצד מעגן חוק הירושה את הצוואה ההדדית?
בעבר, לא הייתה אפשרות לערוך צוואות הדדיות. כל אחד מבני הזוג נאלץ לערוך צוואה בנפרד וגם אם נעשה ביניהם תיאום לפני כן, הדבר לא תמיד יכול היה לקבל ביטוי בצוואה הסופית. בשנת 2005, עבר תיקון בעל חשיבות לאין ערוך בחוק הירושה התשכ"ה-1965. על פי תיקון זה, בני זוג רשאים מעתה לערוך צוואות משותפות.
עריכת הצוואה ההדדית מאפשרת לייעד הוראה מדויקת לכל תרחיש ולהבטיח כי רצוננו ימולא באופן מקיף, מבלי שהדין החל מכוח חוק הירושה הוא שיקבע את האופן בו עיזבוננו יחולק. כדי לשמור על הצוואה תקפה ללא כל חשש לשינויים ומניפולציות, מומלץ להפקידה אצל רשם הירושות ובעיקר – להסתייע באיש מקצוע בעת עריכתה.
על אילו נכסים תחול הצוואה?
הצוואה ההדדית תחול, מטבע הדברים, על הרכוש המשותף של בני הזוג. כלומר, הרכוש הנוכחי של בני הזוג בעת עריכת הצוואה וכל נכס משותף שיירכש עד פטירתם.
באילו תנאים צוואה הדדית לא תהיה תקפה?
על פניו, צוואה הדדית מעלה משמעותית את תקפות ומהימנות הצוואה. את מה שהיינו יכולים לייחס לטעות או שיקול דעת לקוי של אדם אחד, יהיה קשה בהרבה לייחס באותו האופן לשני בני אדם שונים. ביטול הצוואה מתאפשר אך ורק תחת התנאים הבאים:
לפני פטירת שני בני הזוג
ככל ששני בני הזוג עודם בחיים, רשאי המצווה להביע את רצונו לבטל את הצוואה בהודעה מראש בכתב למצווה השני. ככל שההודעה נמסרה והתקבלה, תבוטל הצוואה עבור שני המצווים באופן חד צדדי.
לאחר פטירת אחד מבני הזוג
במקרה שאחד מבני הזוג כבר נפטר ובן הזוג השני מוצא לנכון לערוך שינויים בצוואה או לבטלה, יהיה רשאי לעשות זאת תחת התנאים הבאים:
- ככל שהעיזבון כבר הועבר לבן הזוג שנותר בחיים, יהיה עליו להשיב את כל חלקו בירושה ההדדית אל העיזבון.
- ככל שהעיזבון טרם חולק, יהיה על בן הזוג שנותר בחיים להסתלק שלא בטובתו או בטובת ילדיו מכל חלק בעיזבון.
האם הוראות הצוואה חייבות להיות זהות בקרב שני המצווים
חד משמעית, לא.
על אף שבני זוג רבים בוחרים לערוך צוואה "סימטריות" אשר הוראותיה זהות לחלוטין, כל אחד מן המצווים רשאי לפרט בהוראותיו תנאים לחלוקת העיזבון כראות עיניו. במקרה זה, היורש שייוותר בחיים אחרון הוא זה שהוראות צוואתו יקבעו את אופן חלוקת העיזבון לצדדים השלישיים.
זוהי גם הסיבה ששני המצווים חותמים על הצוואה ההדדית כולה, על הוראות כל אחד מן הצדדים.
ליווי עורך דין הוא קריטי
עריכת צוואה הדדית עשויה להיות מורכבת למדי. לעתים, אנו עשויים לגלות בחלוף הזמן שמתעוררים תרחישים רבים שכלל לא צפינו ומסבכים את אופן חלוקת העיזבון. כדי להבטיח שהצוואה תיערך בצורה המהימנה והמדויקת ביותר וכדי למזער ככל הניתן תרחישים שיגררו התנגדויות וסכסוכים, מומלץ בחום להסתייע בעורך דין המתמחה בדיני ירושה.
משרד עורכי הדין ערן דוידוב ושות' פועל בתחום דיני המשפחה שנים רבות וצבר בקיאות מעמיקה בתחום. את כל הידע הזה, אנו מעמידים לרשותך באחד הרגעים המשמעותיים בחייך. נשמח לסייע לך ברגישות ובמחויבות לתכנן את עתידך. למידע נוסף ותיאום פגישה, ניתן להשאיר פרטים באתר כעת.